You are here: Home > Voorbereidingen > Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Op de valreep nog even een update van de laatste twee weken, want er is toch nog meer gebeurd, dan zich toen liet aanzien. Al in Marokko hadden we het advies gekregen, om met de auto naar Joop van Zonsbeek in Dreumel te gaan. Volgens velen DE specialist, als het gaat om het oplossen van problemen met dieselmotoren. Zijn bedrijf heeft de beschikking over een testbank, waar zelfs vrachtwagens met een permanente aandrijving op zes wielen nog getest kunnen worden. Daarom wordt hij veel gevraagd om “Dakar-auto’s” te prepareren en verblijft hij momenteel om die reden ook in Zuid Amerika.

Hoewel het Mannetje voor zover ik kon nagaan, goed liep, bleef ik toch met de vraag zitten of het probleem echt opgelost was. Om die reden toch contact gezocht met Joop en hoewel hij natuurlijk vanwege de Dakar-rally krap in de tijd zat, wilde hij toch nog z’n best doen. De eerste testrun leverde al gelijk een groot vraagteken op: een vermogen van slechts 81 kW, daar waar 100 kW de standaard is. Feitelijk zou de motor nog meer moeten leveren, omdat hij tijdens het laatste onderzoek aan de specialist, wat extra PK’s had gekregen. Nadat andere mogelijkheden waren uitgesloten, bleef er maar één verdachte over: het uitlaatsysteem. Daarom vervolgens een testrun gedraaid zonder uitlaat en zonder demper. Naast veel lawaai, bracht dat ook ruimschoots meer dan de 120 kW op de metertjes. Er moest een nieuwe demper gevonden worden en de tijd begon al aardig te dringen. Bijna was ik al in de auto gestapt om naar Zuid Duitsland te rijden teneinde daar een originele demper te scoren, maar gelukkig bleek de oplossing dichter bij huis te vinden. Na wat aanpassingen kon een Mercedes-uitlaat gemonteerd worden. Met dit geheel vernieuwde uitlaatsysteem geeft de motor nu 118 kW, terwijl ook het koppel aanmerkelijk verbeterd is; voorwaar geen gering verschil met het begin van de test. Nu maar afwachten of dit werkelijk de veroorzaker van het probleem was; Joop twijfelt er uiteraard geen seconde aan. En zo kon ik ons Mannetje net voor de Kerst weer ophalen, keurig op tijd om als nachtverblijf voor ons te dienen na het fantastische kerstdiner, dat we in Engelen hebben genoten.

Verder zij nog vermeldt, dat ik tegenwoordig ook gediplomeerd motrrijder ben, zodat ik niet meer afhankelijk ben van de luimen van een lokale ambtenaar, als die bij nadere bestudering van mijn rijbewijs tot de ontdekking komt, dat ik in Nederland eigenlijk wel een rijbewijs zou moeten hebben voor een 125 cc motor. In vele landen wordt zoiets namelijk gezien als een forse brommer, waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Dus heb ik er tijdens onze vorige rit “gewoon” op gereden, zonder exact te weten wat de regels in Spanje en Marokko zeggen. Ondanks regen, hagel en storm kreeg ik nu wel de goedkeuring van de examinator, daar waar die mij bij een eerdere gelegenheid onthouden was.

Morgenochtend, 6 januari, om 9 uur vertrekken we weer. Dit keer nemen we een wat oostelijker route via Luxemburg(vol tanken!) en Lyon naar Sète aan de Franse Middellandse Zeekust, tussen Marseille en Perpignan gelegen. Hoewel we de hoop eigenlijk al hebben opgegeven, gaan we toch nog kijken of we ter plekke de ferry naar Tanger kunnen nemen. In 36 uur, waarvan twee nachten, ben je dan in Marokko, een zeer aantrekkelijke optie. Sinds eind november heb ik getracht via het bureau Meditours in Den Haag de overtocht te boeken. Zou allemaal helemaal geen probleem zijn, hoewel ik meteen had aangegeven, dat het Mannetje 3,7 m hoog is en hun reserveringsscherm niet verder ging dan 3,5m. Toen puntje bij paaltje kwam gaven ze niet thuis! Waarschijnlijker is dus, dat wij via de Spaanse Oostkust afzakken naar Algeciras, om van daar weer over te steken naar Afrika.

Maar hoe het verder gaat lezen jullie later wel! Zij die gaan reizen groeten U!

 

11 Responses to “Nieuwe ronde, nieuwe kansen!”

 1. Tilly en Wim schreef:

  wij hopen dat jullie elke keer met zo uit t mannnetje zulleen stappen als je erin gestapt bent………bon voyage

 2. Annie Huijskes schreef:

  Hallo Gerard en wil
  Eerst nog even wil feliciteren met haar verjaardag.Ik was niet in de gelegenheid om te komen want we hadden verjaardag van mijn broer Harrie die 75 werd.Nog een nacHtje slapen en dan begint de grote reis weer.Dit keer moet het toch allemaal lukken met al de goede voorbereidingen die jullie genomen hebben.Wij zullen jullie volgen en reageren.Wij wensen jullie een hele fijne tijd en het lijkt mij heerlijk om uit dit stormachtige land te vertrekken naar warme oorden en veel nieuwe dingen te ontdekken.Aan wil heb je nu een goede steun Gerard .nogmaals een goede reis en behouden thuiskomt over een aantal maanden.
  Liefs Annie en Harry

 3. Trudy&Kees schreef:

  Hallo Wil en Gerard.

  Niet gehinderd door enige kennis van zaken in deze, willen wij toch proberen een bijdrege te leveren aan jullie snelle overtocht vanuit het zuiden van Frankrijk:
  Die paar centimeter in hoogteverschil valt misschien wel te overbruggen met wat minder lucht in de banden.
  Succes en toi, toi toi.

  Trudy&Kees

 4. dick en jacq schreef:

  HA HA EEN SPORTUITLAAT ONDER HET MANNETJE!
  JE VERZINT HET GEWOON NIET!
  Een gerard als je onderweg nog een uitlaat revisie nodig hebt waarbij er een kip uit de uitlaat moet komen kun je mij altijd bellen! 🙂

  goede herstart en we kijken uit naar jullie avonturen!

  groet dick jacq en fleur

 5. Henk en Saskia schreef:

  Lieve Wil en Gerard,

  Heeft die time-out toch nog maar mooi een motorrijbewijs opgeleverd, een supersnel Mannetje èn Wil weer een jaarjte erbij; 3X gefeliciteerd!

  We wensen jullie een succesvolle vervolgreis en verheugen ons op de mooie verhalen met bijbehorende foto’s!

  groeten Henk & Sas

 6. Han Hagen schreef:

  Beste Gerard en Wil,

  In de herkansing. Ik zal jullie volgen. Veel succes.

  Vr. gr.

  Han

 7. Mischa en Daniele schreef:

  Hallo Gerard en Wil

  Wij stonden naast jullie, de laatste nacht op de camping in Marakech, in een ver verleden, nog voordat de ellende voor Mauretanië begon… Op de eerste plaats veel succes en plezier gewenst, wie weet komen we jullie onderweg tegen.
  We zijn met ons campertje (volgens mij ten minste even groot als die van jullie) ook met de boot van Sete naar Nador gevaren, en hoogte is geen probleem.
  Hou wel in gedachten dat de boot sinds haar oplevering aan de eerste Griekse eigenaren geen onderhoud anders dan een schaars likje verf heeft gekregen, en het aan elke luxe ontbreekt, aan dek, in de hut en in de keuken. Maar 40 uur op zee geeft wel veel rust.

 8. Max Snoeck(Maria&Nina schreef:

  Hoi Gerard en Wil,
  Toch nog snel er tussenuit,
  Hebben dus geen gelegenheid gehad jullie nog te spreken
  Alsnog gefeliciteerd met verjaardag,rijbewijs en een nieuw jaar vol uitdagingen.
  Succes en veel plezier,
  MNM

 9. Simone en Tjarco schreef:

  Wil en Gerard,
  Las net een berichtje op FB…hoop dat het hierbij blijft en succes in Barcelona.
  Een hele goede verdere reis….. zonder pech!!!
  Liefs, Simone en Tjarco

 10. Gert Jan en Ineke schreef:

  Hallo Wil en Gerard
  Jullie op dit moment het allerbeste wensen, dat hebben jullie geloven we echt wel nodig!
  We hoorden gisteren van jullie schoondochter van de pech die jullie schijnt te achtervolgen. Sterkte met wachten en hopelijk verder een heel voorspoedige reis.

  groet Gert Jan en Ineke

 11. Paul (P.A. Roel) schreef:

  Dag Will en Gerard, van Max jullie site doorgekregen. Geweldig wat jullie doen en meemaken. Begrijp nu waarom je niet altijd je Westfield kunt besturen vanwege je beroep “globetrotter”.
  De DNRT-kalender voor 2012 is bekend.
  Mogelijk tot ziens op een van die events.
  Goeie reis en hopelijk met minder tegenslag.

Laat een reactie achter