You are here: Home > Intermezzo, Zuid-Afrika > De laatste van het jaar

De laatste van het jaar

Het laatste bericht van dit jaar bestaat vooral uit een kerstkaart, waarmee ik normaliter een bericht afsluit. Meestal gebruik ik een mooie foto van iets wat we in het afgelopen jaar hebben gezien of hebben meegemaakt. Met die traditie breken we, omdat we met bijgaande foto ook iets willen symboliseren. Afgelopen zomer hadden we al besloten om volgend jaar niet naar Afrika te gaan, maar andere, kortere reizen te gaan maken, eigenlijk zoals we dat tot 2011 ook deden, het jaar dat we met ons “From here to …?” avontuur begonnen. Zo staat voor februari/maart 2023 al een reis naar Oman op de planning. Voor een bestemming in het najaar beraden we ons nog. De vraag was dus wel wat we in de tussentijd met ons Mannetje zouden doen. Met onze steun en toeverlaat Ronald kwamen we overeen om de auto tot ergens in 2024 bij hem te stallen. In oktober 2023 zou hij dan naar Mozambique rijden om het Carnet te vernieuwen. In de afgelopen maanden groeide echter bij ons het besef, dat we het steeds vaker niet meer echt leuk vinden. Het zal met de leeftijd te maken hebben maar wat mij betreft vooral ook met de ontzettend slechte onverharde wegen in zuidelijk Afrika. Zelfs in bekende Nationale Parken zoals het Etosha in Namibië zijn de wegen een ramp. Over de erbarmelijke 80 kilometer naar Mana Pools in Zimbabwe hebben we al uitgebreid verslag gedaan. Eerst dachten we, dat alleen wij dat zo ervaarden, maar we spreken steeds vaker mensen, die hetzelfde zeggen. En die rijden meestal in luxe, gehuurde Toyota’s. Na deze ontboezeming zal het jullie niet verbazen, dat we besloten hebben er definitief een punt achter te zetten en de auto te verschepen. Alleen weten we nog niet precies wanneer, want tot onze stomme verbazing is er voor alsnog geen plek op een van die schepen. Ze schijnen helemaal vol te staan met nieuwe auto’s uit Japan en Korea. Heeft alles te maken met de naweeën van Corona. We worden op een wachtlijst gezet en zodra er plaats is, brengt Ronald ons Mannetje naar Durban. De benodigde formaliteiten worden in de komende weken geregeld.

Het volgende echte verslag volgt begin januari als onze kinderen weer naar Nederland zijn vertrokken en we hopelijk kunnen terugkijken op een onvergetelijk samenzijn in het Kruger National Park.

8 Responses to “De laatste van het jaar”

 1. joost schreef:

  Gerard & Wil.
  Een verrassend bericht dat natuurlijk ooit zou komen. T’is mooi geweest. Back to basics. Voor weinigen weggelegd overigens. 🙂

 2. Magda schreef:

  Lieve Gerard & Wil,

  Aan alles komt eens een eind, zelfs al die mooie reizen. Ik heb ongelofelijk genoten van de verslagen ook dat ik zo nog eens wat van mijn familie zie.
  Lieverds, fijne dagen en tot ?????
  Knuffel van je nichtje

 3. Rob schreef:

  Wat een prachtige foto’s heb je op Facebook geplaatst. Eindelijk een luipaard in het vizier gekregen.
  Ook wij hebben genoten van alle verslagen en na zo veel jaren door ZA te hebben gereisd kunnen wij ons voorstellen dat jullie iets anders willen.
  Bedankt voor alle verhalen en geniet met de familie van de Kerstdagen.
  Rob

 4. Saskia schreef:

  Lieve Wil en Gerard,

  YOU DID IT!! Samen (met Mannetje) hebben jullie heel wat gezien en beleefd. En met allereerst weer reis naar Oman komt er aan jullie reislustige leven voorlopig nog vast geen einde:)
  Onvergetelijke Kerstdagen met kinderen en kleinkinderen daar gewenst, geniet ervan!

  Groetjes en tot ziens,
  Henk en Saskia

 5. Ronald Huijskes schreef:

  Aan al het mooie komt een eind, wat heb ik genoten van jullie avonturen met het Mannetje. Maar Gerard ik hoop wel dat je reisverslagen blijft schrijven in de toekomst want ze zijn altijd een genot om te lezen. Marga en ik wensen jullie fijne feestdagen met de hele familie en een voorspoedig 2023. Groetjes Marga en Ronald

 6. Han Hagen schreef:

  Beste Gerard en Wil,

  From here to back again. Het waren mooie reizen. Ik heb met veel genoegen jullie verslagen gelezen. En uiteindelijk komt aan alles een keer een eind.

  Vr. gr.

  Han

 7. Johan G. Esendam schreef:

  Beste Wil & Gerard,

  Tja aan alles komt een end. Jammer maar helaas. Ik heb ontzettend genoten van al die mooie verhalen en foto’s. Na Oman komt er vast wel een andere invulling van jullie vrije tijd. Geniet samen met jullie kinderen en kleinkinderen van de komende feestdagen en wens jullie alvast een goed maar bovenal gezond 2023!

  Hartelijke groet,

  Johan & Hanneke

 8. dick schreef:

  Hallo Wil en Gerard,
  We hopen dat jullie blijven schrijven van wat jullie allemaal beleven, ik lees die avonturen met veel plezier.
  Mooie dagen voor jullie met de kids en een stoutste verwachtingen overtreffend 2023!
  Groet,
  Dick en Jacq

Laat een reactie achter